Web dünyasında büyük bir bilgi kirliliği vardır. Ayrıca size ait bilgileri başkaları alarak web sitelerinde kullanabilirler. Ancak arama motorlarına ait botlar bu durumu fark ederek bu siteleri geri plana atabilirler. Buna rağmen bazı ufak hamlelerle web sitesi sahipleri bu sorunu çözebilir. İşte burada web sitenizdeki içeriklerin telifini almanız gerekmektedir. Bunun için kullanabileceğiniz araçlar mevcuttur. Web sitenizdeki içeriklerin telifini nasıl alacağınız konusunda bilginiz yoksa DMCA terimini bir inceleyin.
Dmca Nedir?
DMCA kelimesinin uzun hali Digital Millenium Copyright Act olarak bilinmektedir. Türkçeye ise “Dijital Bin Yıl Telif Hakkı Yasası” olarak geçer. Bu sistem Birleşmiş Milletler yasalarından ilham alarak hazırlanmış olan bir kromu programıdır. Bu sisteme üye olan sitelerin içerikleri otomatik şekilde koruma altına alınır. Yani web sitenizde yer alan tüm içeriklerin size ait olduğunu ortaya koyabilirsiniz. Bu sistem Birleşmiş Milletler bölgesiyle sınırlı değildir. Dışarıda kalan bir bölgede de olsanız sistem üye olmanız halinde sizlere destek olmaktadır.
Dmca üyesi bir web sitesindeki bilgi kullanıldığında size ait olduğu konusunda uyarı verilir. Arama motorları da o içeriğin kaldırılması adına gerekli işlemleri kısa süre içince yapar. İçerik üretimi yapan web sitelerinin haklarının korunmasını sağlayan en güzel yöntem olarak karşımıza çıkar.
Dmca Protected Nedir?
Web sitenizde içeriklerinizin güvende olduğunu düşünüyor musunuz? Başka birileri size ait olan içerikleri alarak kendi web sitelerinde kullanabilir mi? Tabii bunun için arama motorları gerekli işlemleri yapsa da size özel bir koruma sistemi olan Dmca Protected vardır. Bu sistem sayesinde tüm içeriklerinizi hırsızlık yapacak olan kişilere karşı koruma altına alabilirsiniz. Üstelik bu sistem tamamen ücretsiz olarak verilmektedir.
Dmca Ne İşe Yarar?
Dmca sistemi sizin web sitenizde yer alan içerikleri koruma üzerine yoğunlaştırılmış bir sistem olarak karşımıza çıkar. İnternette web siteniz varsa ücretsiz olarak lisans hizmeti alabilirsiniz. Bu sayede web sitenizdeki tüm içerikler korumaya alınır. Web sitesi sahipleri özgün içerikleri hakkında tereddüt ederse dmca sistemi yardımcı olacaktır.
Google her zaman özgün içeriklere daha fazla önem verir. Bu yüzden sizin girdiğiniz özgün bir içerik bir başka web sitesinde kullanılırsa bu durum Google için olumsuz sonuçları ortaya çıkarır. İşte söz konusu sistem bu tarz sorunları yaşamamanız adına sitenizi korumaya alır. Böylece Google tarafından web sitenizdeki özgün içerikler kopya içerik olarak algılanmaz. Böylece arama motorlarında geri sıralara düşmezsiniz. Ayrıca web sitenizdeki SEO çalışmalarınızdan da istediğiniz yararı görebilirsiniz.
Size ait olan yayınlar, başkaları tarafından izniniz dışında kopyalanır ve yayımlanırsa DMCA tarafından size bir bildiri gönderilir. Eğer içeriğinizin diğer yayıncılar tarafından kaldırılmasını isterseniz DMCA sizin için bu işlemi gerçekleştirir. Youtube ya da Google aramalarında bu DMCA uyarılarıyla karşılaşmış olabilirsiz, bu uyarılar telif sahiplerinin isteği üzerine kopya içeriklerin -örneğin, aramalardan- kaldırılması talebiyle ortaya çıkmaktadır.
Nasıl Kullanılır?
İçerikleriniz sizin izinleriniz dışında başkası tarafından yayımlanırsa sistem sizi bilgilendirir. İçeriklerin diğer yayıncı tarafından kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Bunun için DMCA sistemi sizin adınıza bu içeriği kaldırmaktadır. Youtube ya da Google aramalarında bu sistemin uyarılıyla karşılaşabilirsiniz. Bu uyarılar telif sahibinin isteği sonrasında kopya içeriklerin kaldırılması talebiyle karşınıza çıkmaktadır.
Bu sistemi kullanabilmeniz için öncelikle bir üyelik oluşturmanız istenir. Üyelik işleminden sonra sistem size bir logo verir. Verilen logolardan istediğinizi sayfanıza ya da web sitenize eklersiniz. Sonrasında sizin içeriklerinizin tamamı otomatik olarak veri tabanına kayıtlanır. Diğer yayıncılar içeriklerinizi izinsiz şekilde kopyaladığı an bildirim size gelir. Bildirimlerinizi dmca panelinden kontrol edebilirsiniz. Ayrıca takedown özelliği ile kopya içerikleri internette silebilirsiniz. Ancak bu hak size sadece bir defa verilir. Daha sonraki haklar için 100 dolar civarında bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
Nasıl Kayıt Olunur?
Dmca sistemine kayıt olmanız çok kolaydır. Bunun için dmca.com/Protection/signup.aspx adresine giriş yapmanız yeterlidir. Karşınıza gelen ekrandaki bilgileri girerek ilk aşamayı tamamlarsınız. Daha sonra Dmca sistemi sizlere şifre bildiren bir e posta gönderir. Bu e posta ile sisteme giriş yapmanız istenmektedir. Başarılı giriş gerçekleştirdikten hemen sonra My Protected Pages sekmesindeki Add Badges to Your bölümünden size sunulan kodları girmelisiniz. Daha sonra sitenin sistemi kodunuzu tarar ve web sitenizi veri tabanına ekler. Bu kayıt süreci 48 saat kadar sürmektedir. EN son aşamada sisteme girdiğinizde aktif edilen sayfaları görebilirsiniz. Üyelik işlemi için bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Dmca Şikayeti Ne Demektir?
Dmca şikayeti Google’a yaptığınız bir şikayettir. Bu sistem tarafından koruma altına alınan içerikleriniz başka web sitelerinde paylaşıldığı anda size uyarı gelir. Sizler de bu durumu Google’a bildirerek arama sonuçlarından çıkarılmasını isteyebilirsiniz. Yani bu şikayet sayesinde web sitenizden sizden izinsiz olarak alınan içeriklerin internet ortamından çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Bu şikayet sistemi sayesinde web sitenizde emek verdiğiniz içerikleri güvenli şekilde saklayabilirsiniz.