DNS sistemi kullandığı sınıflandırma metotlarıyla önemlidir. Bu yapı da isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları şeklinde alınan bilgisayarlar host isimlerine sahiptir ve host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini saklarlar. DNS istemci ise çözümlemede rol oynar; DNS sunucularının adresleri bulma görevini yerine getirirler. DNS veri tabanına kayıtları manuel olarak tek tek girilmelidir. Bir örnek vermek istersek adreslerde ilk önce sisteme kayıtlı olduğu ülke göze çarpıyor:
En sonda yer aldığını görebileceğiniz “tr”, “de” , “uk” veya “nl” gibi kısaltmalar aslında ülkeleri işaret eder. Bu ifadeler sayesinde söz konusu adresin bulunduğu ülke işaretlenmiş olur.
Sırasıyla örneklerimiz Türkiye, Deutschland (Almanya), United Kingdom (Birleşik Krallık) ve Netherlands (Hollanda) ülkelerinin kısaltmasıdır ve bu ülkeleri temsil ederler.
Peki ABD ve adresleri için neden bir ülke takısı kullanılmadığını biliyor muydunuz? Bir bakıma bu kavramların ortaya çıktığı çekirdek orası olduğu için! Bunun gibi uygulamaları ortaya atan ve ilk deneyen ülke ABD’dir.
Gelelim aşamalarda çözümlemenin ikincil ayağına. Internet adresleri az önce incelediğimiz gibi DNS ile ülkelere ayrıldığında bir sonraki alt bölümler ne anlama gelir? Burada göreceğiniz “com”, “edu”, “gov” gibi ifadeler de alan adlarıdır. Kurumlara ait en bilinen “top level domain” yani üst düzey alan adı örnekleri:
- com: ticari kuruluşlar
- edu: eğitim kurumları
- net: internetin temel taşı sayılan ağlar
- gov: hükumet kurumları
- mil: askeri kurumlar
- org: ticari olmayan, hükumete bağlı olamayan sivil toplum örgütü gibi kurumlar
için kullanılan uzantılardır ve sıkça karşımıza çıkarlar. DNS bütününde gördüğümüz diğer veriler de bir makineye ulaşıncaya kadar bu hiyerarşik yapıda bağlı bulunulan birimin şifrelenmiş halidir diyebiliriz.
İşte DNS sayesinde sistemde bir adresin hangi kuruma bağlı olduğunu, bu kurumun çeşidini ve hangi makine sorumlu gözlemleyebiliyoruz.
DNS Nasıl İsim Çözer ?
DNS Nedir? Örneğin “www.edevlet.gov.tr” sorgusuna karşılık ilk adımda bu adres Local DNS Server’a sorulur. İkinci olarak Local DNS, root DNS’e “tr” için bir sorguda bulunur. Daha sonra Local DNS yine ama bu defa da “tr”yi tutan server için “gov” sorgulaması yapar. “gov” ile ilişkilendirilen server için de tahmin edeceğiniz gibi “e-devlet” alanını tutan server sorgusu ve ona da “www” için bir sorgu yapılır. Bu şekilde işleyen bir sürecin ardından Local DNS, cevabı client için hazırlayıp ona gönderir.