İçerik Analizi Nedir, Araçları Nelerdir?

Icerik-Analizi-Nedir

Web dünyasında Google, Yandex ve Bing gibi arama sonuçlarını belli bir algoritma üzerinden sıralar. Yani bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkabilmesi için belli kriterler vardır. Bu kriterler arasında en önemli detaylardan biri içeriktir. Bir içeriğin özgün ve kaliteli olması gerekir. Bir içeriğin kalitesini belirleyen kullanıcı deneyimlerdir. Kullanıcılar bir web sitesinde aradığını bulmalıdır.

Kaliteli bir içerik arama motorları için her zaman değerli olarak görülür. Yani bir içerik kopya ya da kalitesizse arama motorları tarafından alt sıralara atılır. Ayrıca bu tarz içerikleri barındıran siteler bir süre sonra ceza alırlar. Bu yüzden bir web sitesinde yer alan içeriklerin özgünlüğü, kalitesi ve arama motoru yapısına uygunluğu çok önemlidir. Burada da devreye içerik analizi süreci girer. Bir web sitesinde bulunan içerikler düzenli olarak analiz edilmelidir. Sıkıntılı olan içerikler hemen düzenlenmeli ya da web sitesinden kaldırılmalıdır.

Web siteniz için içerik analizlerini çeşitli araçlar üzerinden yapabilirsiniz. Burada web sitenizdeki içeriklerin çektiği ziyaretçi sayısı, ziyaretçilerin hemen çıkma oranı ve içeriğin kalitesi  bu sayede ortaya çıkabilir. İçeriğinizi analiz ederken somut veriler üzerinden sonuçlara ulaşırsınız. İçerik analizi sonunda sıkıntılı olarak görülen içerikler mutlaka değerlendirilmeli ve gerekli olması durumunda düzenlemeler yapılmalıdır. İçerik analizi SEO çalışmaları için planlama aşamasında etkili veriler olarak karşımıza çıkar.

İçerik Analizi Nedir?

İçerik terimi; internet dünyası için bir web sayfasında  kullanıcıların görebildiği metin, resim, video ya da diğer tüm dosyalardır. İçerikler web siteleri için hayati öneme sahiptir. Çünkü web kullanıcılarının bir siteye girmesi içerik bulmak içindir. Bir web sitesinde ne kadar kaliteli ve doyurucu içerik varsa ziyaretçi sayısı o kadar artacaktır. Ayrıca içerik arama motorlarından da o kadar üst sıralarda yer alacaktır.

Web siteleri iyi sonuçlar elde etmek amacıyla içeriklerini yayınlayıp bırakmaz. Düzenli olarak içeriklerini günceller ve her zaman analiz süreçlerini yürütürler. İçeriklerin durumunu dikkate alarak hedeflere ulaştırması için gerekli tüm çalışmaları belirleme işlemi İçerik analizi olarak adlandırılır. Bu işlem farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

Bir web siteniz varsa içerikleriniz durumunu belirlemek için çeşitli bilgileri inceleyebilirsiniz. Sonrasında bu içerikler için bazı hedefler koymalısınız. Bu hedefler doğrultusunda içeriklerinizin gerekli düzenlemelerini yapabilirsiniz. Sonrasında içeriklerinizdeki bilgi güncellemesi, doyuruculuk ve kullanıcı dönüşlerini ölçerek hedeflerinize ulaşmayı sağlamalısınız. İçeriklerinizi sizler analiz ettikçe kullanıcıların web sayfalarınızda daha uzun süre kaldığını ve sonuç olarak Google gibi arama motorlarında da daha üst sıralara çıktığınızı görebilirsiniz.

İçeriklerinizi sürekli dinamik bir şekilde kontrol etmelisiniz. Bu analizler doğrultusunda her zaman gerekli adımları atabilirsiniz. Ayrıca içeriklerinizle birlikte rakiplerinizin içeriklerini de analiz etmeniz web sitenizin çalışmaları için yararlı bir referans olacaktır.

İçerik Analizi Yöntemleri Nelerdir?

İçerik analizi işlemleri bazı yöntemler kullanılarak yapılacaktır. İçerik analizi için kullanabileceğiniz yöntemler web sitenize eklediğiniz içeriklerin durumunu ortaya koymanıza yardımcı olacaktır. Bu yöntemler;

  • Özgünlük Kontrolü

Bir içeriği analiz ederken dikkat etmeniz gereken ana durum içeriğinizin özgün olmasıdır. Yani başka bir web sitesinde olan içeriği alarak web sitenize eklerseniz bu içerik kopya olarak algılanır. Bu durumda arama motorlarında geri plana düşebilirsiniz. Google her zaman özgün olan içerikleri üst sıralara çıkarır.

  • Anahtar Kelime Kullanımı

Bir içeriği analiz ederken dikkat etmeniz gereken yerler anahtar kelime kullanılmasıdır. Hedeflediğiniz anahtar kelime mutlaka içeriğinizde geçmelidir. Özellikle ilk 160 kelime içinde, URL’de ilk 5 kelime içinde ve başlıkta ilk kelimelerde geçmelidir. Bu durumda arama motorlarında daha iyi yerlere gelebilirsiniz.  Ayrıca anahtar kelimeler metin içerisinde belli bir oranda geçmelidir. İçeriklerde anahtar kelimeler yüzde 2 gibi bir oranda yer almalıdır. Daha sık kullanım olumsuz etkileyecektir. Ayrıca metnin içine semantik olarak dağıtılmalıdır.

  • URL Yapısı

Bir web sayfasına eklediğiniz içeriğin URL yapısı çok önemlidir. URL yapısı olabildiğince kısa olmalıdır. Ayrıca URL içinde anahtar kelimeler geçmelidir. Uzun URL yapısı içeriğinize gelen trafiği ve sıralama sonuçlarını olumsuz etkileyecektir.

  • Sayfa Açılış Hızı

Bir içeriğin bulunduğu sayfanın açılış hızı çok önemlidir. Bu yüzden içeriğinizi olduğu sayfanın hızı konusunda analiz araçları sizlere yardımcı olur. Web sayfanız yavaş açılıyorsa görsel optimizasyonu ve video optimizasyonu gibi çalışmalar da yapmalısınız. Unutmayın, 3 saniyeden daha kısa sürede açılan web siteler her zaman kullanıcılar tarafından tercih sebebidir.

  • Kullanıcı Kalma Süresi

Bir web sitesinde içerik paylaşmanın genel amacı kullanıcıların web sitesinde uzun süre geçirmesidir. Çünkü kullanıcılar yararlı bulduğu bir içeriği sonuna kadar okurlar. Ayrıca web sitenizde yer alan içerikler üzerinden diğer sayfalarınıza giriş yapabilirler. Bu yüzden kullanıcıların kalma süresi gibi detaylar analiz sonuçlarında ortaya çıkacaktır.

  • Aksiyon Oranı

Her içerik belli bir amaca hizmet eder. Bu durumda oluşturduğunuz içeriğin kullanıcıları bir aksiyona yönlendirmesi gerekir. Söz gelimi bir e ticaret sitesi üzerinde kullanıcılar sitedeki ürünü almalıdır ya da sepete eklemelidir. Başka bir sitede ise temel amaç siteye kullanıcının üye olması ya da anket doldurması olabilir. İçeriğiniz kullanıcıları üye olma, satın alma, anket doldurma gibi aksiyonlara yönlendiriyorsa analiz sonuçları olumludur. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan kaç tanesinin aksiyonda bulunduğunu belirleyebilirsiniz.

  • Link Kalitesi

Web sitenizden yer alan bazı linkler vardır. Bir içerikte yer alan linklerin mutlaka kaliteli sitelere verilmesi gerekir. Arama motorlarında iyi yerlere gelmiş kaliteli sitelere link verirseniz web siteniz hem kullanıcılar hem de arama motoru botları tarafından önemli bir bilgi kaynağı olarak görülecektir. Böylece sonuçlarda daha iyi yerlere gelebilirsiniz. Linklerin hatalı ya da spam olması web sitenizdeki içeriğin kalitesini olumsuz etkileyecektir.

Web sitenize giren kullanıcıların sitenize karşı nasıl bir davranışta bulunduklarından içeriklerinizin barındırdığı özelliklere kadar birçok detay içerik analizi yöntemleriyle ortaya çıkar. İçerik analizi yöntemleri kullandığınız araçlara göre değişecektir. Ayrıca sizler de farklı alanları kontrol ederek web sitenizin analizini yapabilirsiniz. Web sitesi içerik analiz yöntemlerini nasıl kullanacağınız da önemlidir. Şimdi de web sitesi içerik analiz çalışmalarınızı nasıl yapabileceğinizi açıklayalım;

İçerik Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitenizde yer alan içerikleri hem paylaşmadan önce hem de bir süre geçtikten sonra analiz edebilirsiniz. Analiz işlemi son derece pratik ve herkesin hem ücretli hem de ücretsiz araçlar kullanarak yapabileceği bir işlemdir.  SEO uzmanları sözel, yazılı ya da diğer araçları kullanarak sistematik bir biçimde nesnel sonuçlar üzerinden web sitenizdeki içerikleri sayısal sonuçlara dökerler. Bu sonuçlar üzerinden belli çıkarımlar sayesinde analiz araştırma yöntemleri üzerinden yorumda bulunabilirsiniz. Web sitenizde yer alan bir içerik için analiz yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

İlk etapta içerik analizi yaparken çalışacağınız içerik üzerinde yer alan ögeleri tespit ederek kategorize edersiniz.  İçerik analizi süreci bu işlem sonrasında başlamaktadır.

Araştırmayı yapan SEO uzmanı herkesin anlayacağı bir şekilde her şeyi ortaya koymalıdır. Bir içerik analizi sürecinde içeriği kimin kime neyi nasıl söylediği üzerinde durulur. Bu  eksende içeriğin özellikleri ve iletişim etkileri ortaya konur. Belli alanlarda içeriğin etkileri analiz ölçüm araçları sayesinde yapılır. Bu çalışmalar da sıklık, kategori, değerlendirme, ilişki ve farklı analiz çalışmaları yapılır.

Kaliteli bir içerik hedeflenen müşteri kitlesini elde etmeli ve sadık bir müşteri kitlesi yaratmalıdır. Ayrıca ziyaretçilere sunulan ürün ve hizmetlerle dikkat çekmelidir. Dikkat çekmeyen bir içerik doğru şekilde oluşturulmamış demektir. İçerik analizi sürecinde nesnel ve sistematik olarak elde edilen veriler sayılara dönüştürüldüğünde başarı durumu ortaya koyar.

Web sitesi için içeriğin hazırlanma şekli, siteye olan katkısı, kullanım yoğunluğu ve olgunluk durumu analizi ilgilendiren kısımdır.

Web sitesinde yer alan içeriğin analizi sürecinde öncelikle amaca dikkat edilir. Siteyi ziyaret eden kitlenin web sitesi ve içerikten beklentilerine cevap verme derecesi ve ihtiyaçları karşılama durumu içerik analizi sayesinde belirlenir. Yani içerik analizi içeriğin sitede ne derece başarı elde ettiğini belirtir. Kullandığınız farklı ölçme araçları üzerinden ziyaretçi sayısı, ziyaretçilerin sitede kalma süresi ve yaptığı aksiyonlar net olarak görülebilir. Bu çalışmalar üzerinden içerik üzerinden ziyaretçi sayısı arttırma ve kullanıcıların geçirdiği süreyi uzatmaya yönelik çalışmalar planlanır.

İçerik Analizi İçin Kullanılabilecek Araçlar Nelerdir?

İçerik analizi belli araçlar kullanılarak yapılabilir. Bu araçlardan bazıları arama motorlarının özel araçları olurken bir kısmı da farklı hizmet araçlarıdır. Araçları ücretli ya da ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Burada kullanacağınız aracı belirlerken ölçmek istediğiniz özellik, araçlara hakim olma dereceniz ve SEO uzmanının profesyonelliği devreye girer. Sizler için bir analiz sürecinde kullanılabilecek araçlardan söz edelim. İçerik analiz araçları;

  •  Seoptimer

Ücretsiz olarak içerik analizi yapmanıza yardımcı olan araçlardan biridir. Her sayfanızı tek tek analiz edebilirsiniz. Ayrıca diğer analiz araçlarına göre daha kesin ve kaliteli verilere sahip bir rapor vermektedir. Buna ek olarak aldığınız raporları PDF olarak indirmenize de olanak tanır.

  • Screamingfrog

Web sitesindeki içerikleri analiz edecekseniz en sık kullanılan programlardan biri olduğunu ifade edelim.  İçeriklerin analizini yaparken 30 kadar farklı parametre üzerinden analiz yapar. Bu özelliği sayesinde web dünyasındaki en kaliteli içerik araçlarından biridir.  Analizleriniz sırasında alacağınız raporun içinde çapa metni, yanıt süresi, meta açıklamaları ve başlıklar gibi birçok detaya ayrıntılı olarak erişebilirsiniz.

  • My Site Audıtor

İçerik yazarları tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Web sitesine dahil edebilme özelliği de bulunur. Bu yüzden büyük ölçekli web siteleri tarafından en sık kullanılan pratik içerik analiz araçları arasında yer alır. Belli anahtar kelimeler için analiz yapabilir ya da genel bir içerik analizi de gerçekleştirebilirsiniz.

  • Woorank

Bu içerik analiz aracı ücretli ya da ücretsiz olarak kullanılabilir. Aracı kullanırken tüm özelliklerini her türlü web sitesi üzerinde yapacağınız ölçümler için kullanabilirsiniz.

  • Site Analyzer

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en kaliteli içerik analiz araçları arasındadır. Bu programda ücretsiz olarak aylık 20 tane analiz yapma hakkınız vardır. Yaptığınız analizlerde 50 farklı parametre üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.  Ayrıca diğer araçlara göre olumsuz yanı çok dilli sitelerde etkili sonuçlar vermemesidir. Yani çok dilli siteniz varsa uzmanlar tarafından kullanmanız önerilmez.

  • Deep Crawl

Ayrıntılı analiz yapmanızı sağlar. Ayrıca sunduğu esnek raporlar sayesinde SEO uzmanları tarafından sıklıkla tercih edilir. Url, başlık ve bağlantılar gibi farklı detaylara sunduğu analiz raporlarında verir. Ayrıca SEO konusunda acemi olan kişiler için rapor üstünde optimizasyon önerileri de bulabilirsiniz. Bu öneriler üzerinden içeriklerinizde iyileştirmeler yaparak etkili sonuçlar alabilirsiniz.

  • Seo Workers

Kapsamlı analiz yapmak isteyen SEO uzmanlarının en çok başvurduğu içerik analiz araçları arasındadır. Firefox için tasarlanmış bir eklentiye de sahiptir.  Eklentiyi kurarak analizleri kolayca tamamlayabilirsiniz. Analiz sonucunda başlık, alakalı anahtar kelime, Url ve görsel gibi birçok farklı detayı ayrıntılı şekilde analiz edebilirsiniz.

  • Dyno Mapper

Bu araç içerik analizi sürecinde kullanılmasının yanında web sitenizin SEO bakımından da olumsuz yönlerinin tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Araç sayesinde her hafta içeriklerinizi analiz ederek detaylı raporlar alabilirsiniz. En güzel yanı da içeriklerinizle ilgili sorunları tek tek tespit etmesidir.

  • Web Ceo

Web Ceo analiz aracının en güzel yanı salt içeriklerinizin değil bununla birlikte diğer kriterleri de dikkate alarak analiz sonuçları sunmasıdır. Bu araç içeriklerinizle ilgili anahtar kelimeler, bağlantılar ve diğer birçok detayı dikkate alarak ayrıntılı bir rapor sunmaktadır.

  • Moz Crawl Test

Moz analiz aracı, aklınıza gelebilecek birçok konuda çok etkili analizler yapmanızı sağlar. Bu analiz aracı sayesinde içeriğinizdeki hataları ortaya koyan bir rapor alabilirsiniz. Ayrıca raporda içeriklerinizi optimize edebilmeniz için detayları da bulabilirsiniz. Yinelediğiniz içerikler, başlık, başlık etiketi hataları gibi birçok detay raporda ayrıntılı olarak verilmektedir. Ayrıca birden fazla sayfanın analizini de çok profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu analiz aracı SEO uzmanları tarafından çok yoğun olarak tercih edilmektedir. Ancak rapor sonuçlarını değerlendirmek için profesyonel bir SEO uzmanından destek almanız içeriklerinizin optimizasyonu açısından yararlı olacaktır.

  • Yoast

Bu araç hem web sitesi sahipleri hem de  SEO uzmanları tarafından en yoğun olarak kullanılan içerik analiz aracıdır. Bu araç sayesinde SEO çalışmalarınızı optimize etmenize yardımcı olacak otomatik bir sistem elde edersiniz. Üstelik bu sistem gerçek zamanlı analiz yapar. Ücretsiz ya da Premium olarak kullanabileceğiniz bir WordPress eklentisidir. Ücretsiz versiyon site içeriği, meta açıklaması, resim etiketi gibi birçok detayı optimize etmeniz konusunda doğru seçimdir.

İçerik Analizi

  • UpCity SEO Report Card

Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir SEO rapor kartıdır. Sitenizde ne kadar başar elde ettiğinizi kolayca görebilirsiniz. Bu analiz aracı en önemli SEO uygulamalarının %18’ini dikkate alarak sitenize bir puan verir. Sonrasında sıralama, bağlantı oluşturma ve anahtar kelime kullanımı gibi başlıklar altında ufak bir raporlama yapar.

  • Found SEO Audit Tool

Found SEO aracı rekabet ortamı içinde bir nefes alarak yaptığınız hataları kolayca görmenizi sağlayacak bir araçtır. Bu içerik analiz aracına yazınızın olduğu URL’yi girmeniz yeterlidir. Daha sonra içerikler ilgili sorunları içeren bir listeyi, teknik sorunları ve sitenize gelen harici bağlantıların kalitesini önünüze gelecek detaylı raporda görebilirsiniz.  Bu uygulama da ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir araçtır.

  • Blaze Content

Bu analiz aracı firmaların çevrimiçi sahip oldukları her şeyi depolamaları adına kullanılan profesyonel bir analiz aracıdır. Firmalar ve profesyonel SEO uzmanları tarafından tercih edilir. Veri  toplamak için önce web sitenizde tarama yapar. Sonrasında ziyaretçilerin gördüğü içeriklerden alnına verilerle eşleştirme yaparak bir analiz raporu çıkarır. Sayfa dosya ve ziyaretçi detaylarıyla ilgili tüm bilgileri tek bir ekranda görebilirsiniz. Böylece web sitenizi tüm boyutlarıyla kolayca inceleyerek çalışmalarınızı şekillendirmeye başlayabilirsiniz.

  • Quicksprout Website Analysis

Bu uygulama da ücretsiz bir web sitesi analiz aracıdır. İşletmenizin trafiğini arttırmak amacıyla şirketlere içerik kalitesini arttırabilecekleri bilgileri Google Analytics verilerini kullanarak sunar. Bu araçla bir SEO analizi yapmanın yanında yüklenme süresi, sayfa boyutu ve isteklerin sayısını da baz alarak bir hız puanı alabilirsiniz. Ayrıca tüm dünyadaki web sitelerini karşılaştırarak sizin popülerlik sıranızı da ortaya koymaktadır.

You May Also Like
İnternet Sitesi Nasıl Kurulur
Devamını Oku

İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?

İçindekiler Hide İnternet Sitesi Nasıl Kurulur: Adım Adım RehberDomain Adı ve Hosting Nasıl Alınır?İnternet Sitesi İçin En İyi…
WordPress Mail Ayarları Nasıl Yapılır? - Gnet
Devamını Oku

WordPress Mail Ayarları Nasıl Yapılır?

İçindekiler Hide SMTP YapılandırmasıWordPress mail ayarları için atmanız gereken adımlarAyarlama yaparken bilmeniz gerekenler Siteniz üzerinden mail göndermek istiyorsanız…
ssl sertifikası nedir
Devamını Oku

SSL Sertifikası Nedir ?

İçindekiler Hide SSL Sertifikası Nedir?SSL Kurulumu Nasıl Yapılır?Sertifika Nasıl Sorgulanır?Fiyatlar Nelerdir? İnternet ortamında e-ticaret sitelerinin sayısı her geçen…
SEO Uyumlu Hosting Nedir?
Devamını Oku

SEO Uyumlu Hosting Nedir?

İçindekiler Hide SEO Nedir?Hosting Nedir?SEO İçin Hosting Seçimi Neden Önemlidir?SEO Uyumlu Hosting ÖzellikleriHızSunucu güvenliğiPanelMüşteri hizmetleriUygun paketLokasyonSıkça Sorulan SorularSeo…