Bazı internet sitesi sahipleri tarafından kolay bir kullanıma sahip olması sebebi ile tercih edilen WordPress, pek çok kullanışlı özelliğe sahiptir. Hem bütçe hem de kullanımı bakımından tercih edilen bu sistemi daha iyi test etmek ve hizmete sokmak için bazı detayları bilmek gerekiyor. Bu detayların başında da WordPress Localhost kurulumu geliyor. Test etmeye imkan tanıyan Localhost kurulumu ile sitenizi ilk olarak siz deneyimleyebilirsiniz. Bu yazıda WordPress Localhost kurulumu nasıl yapılır sorusuna kapsamlı cevaplar bulabilirsiniz.
Localhost nedir?
Localhost, bilgisayarın lokal bir sunucu gibi çalıştırılması için oluşturulan bir sistem türüdür. Bu sayede web sitenizi internet ortamına taşımadan evvel test etmenize olanak sağlanmaktadır. Site sahipleri tarafından sıkça başvurulan bu yöntem için öncelikle bazı programlara ihtiyaç duyuluyor. Aşağıda listeleyeceğimiz programlar sayesinde kurulumu oluşturabilir ve WordPress test etme işlemlerine başlayabilirsiniz.
En çok tercih edilen localhost kurulum programları
Localhost kurulumu yapmak için bilgisayarınızda bazı programların indirilmiş ve çalışır vaziyette olması gerekiyor. Bu programların başında da XAMPP, WAMPServer ve LAMP geliyor. Bu programlardan en çok tercih edileni ise XAMPP’tır. LAMP ise özellikle MAC kullanıcıları için tavsiye edilen bir kurulum programıdır.
WordPress Localhost kurulumu için bu programları kendi internet sayfalarından ücretsiz bir şekilde indirmek mümkündür. İndirme işleminin ardından programı bilgisayarınıza kurmuş olmanız bekleniyor. Yalnızca birkaç dakika süren bu işlemden sonra karşınıza doğrudan bir kontrol paneli çıkacaktır. Böylece kurulum için ilk adımı atmış olacaksınız. Bundan sonraki detayları da doğru bir kurulum için adım adım izlemeniz gerekiyor.
WordPress localhost kurulumu adımları
- Kurulum için ilk yapmanız gerekenlerden biri de WordPress kurulum dosyasını indirmektir. Sıkıştırılmış olarak gelen bu dosyayı kurulum programında açılmış olan kontrol panelinde oluşturduğunuz bir klasöre açmanız gerekiyor.
- Kullanmakta olduğunuz internet tarayıcısınız açarak localhost – localsite yazarak enter tuşuna basmanız gerekiyor. Bu işlemin ardından karşınıza WordPress kurulum ekranı çıkacak ve sizin de bu ekranın altında yer alan “Başlayalım!” sekmesine tıklamanız gerekecek.
- Sekmeye bastıktan sonra karşınıza ikinci bir sayfa çıkacak ve bu sayfada sizden bir kullanıcı adı ve şifre istenecek. Bu verileri doldurabilmek için de MySQL üzerinden veritabanı kurulumu yapmanız gerekecek.
- Bunun için de adres satırına http://localhost/phpmyadmin yazarak MySQL sistemini açmanız gerekiyor. Burada da “Veritabanları” sekmesine tıklamanız gerek.
- Karşınıza çıkan sekmeye veritabanı için bir isim verin ve “Oluştur” sekmesine tıklayın. Karşılaştırma seçeneğinde sorun yaşamamak için “utf8_turkish-ci” seçeneğini seçin.
- Bu kolay işlemin ardından geçtiğiniz sayfada “Kullanıcı Hesapları” sekmesine tıklayın. Karşınıza çıkan sayfanın en altındaki “Kullanıcı Hesabı Ekle” sekmesine tıklayarak yeni bir kullanıcı adı ve şifre belirleyin.
- İşlemin ardından yine aynı sayfada bulunan “Genel Yetkiler: Tümünü İşaretle” seçeneğine tıklayın ve “Git” sekmesine basın.
- Artık veritabanı isminiz ve şifreniz hazır. WordPress sayfasına geri dönün ve veritabanı için istenen bilgileri doldurarak “Gönder” sekmesine basın.
- İşlemin başarılı olduğunu belirten yazının altındaki “Kurulumu Çalıştır” sekmesine tıklayın. Karşınıza çıkan sayfadaki kullanıcı adı, yönetici maili ve şifre gibi bilgileri belirleyip doldurun. “Wordpress’i Kur” sekmesine tıklayın.
- Karşınıza gelen sayfada “Başarılı!” ibaresini gördüyseniz her şey yolunda gitmiş demektir. Kullanıcı adı ve şifreyi yazarak sisteme giriş yaparak WordPress yönetici paneline ulaşabilirsiniz.