WordPress reCAPTCHA Kurulumu

WordPress reCAPTCHA Kurulumu - Gnet

WordPress sitenizde çoğalan spam yorumlar görüyor, adı sanı belli olmayan yeni üyeler görüyor veya iletişim formunuzdan gelen birçok alakasız mesaj alıyorsanız henüz reCaptcha ile tanışmamışsınız demektir. WordPress reCaptcha kurulumu işlemini anlatacağımız bu yazımızda öncelikle reCaptcha’nın ne olduğu öğrenelim.

reCaptcha Nedir?

Kısaca reCaptcha bir bot önleme sistemidir. Bu sistem sitenizi spam yorumlardan, robot kullanıcılardan vb. birçok şeyden korur. Google tarafından da sunulan bu hizmet, diğer bir deyişle, kötü kullanımlarla ve spamlarla savaşan bir yazılımdır. Bunu bir güvenlik görevlisi gibi düşünebilirsiniz. Kolay kullanımı sayesinde gerçek kullanıcılar güvenlikten rahat bir şekilde geçebilirken botlar bu güvenliği geçemezler. Böylelikle sitenizi gereksiz trafikten kaynaklanan ağırlaşmadan koruyabilirsiniz.

reCaptcha Kurulumu Yapma

WordPress reCaptcha kurulumu işlemini iki adımda gerçekleştireceğiz. İlk olarak Google reCaptcha hizmetine kaydolacak ardından eklenti ile sitemize kurulumunu sağlayacağız.

Google reCaptcha Site Kaydı

Öncelikle sitemizin kaydını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için ilk olarak www.google.com/recaptcha/admin/create  sitesine giriyoruz. Tabi, bir Google hesabına sahip olmanız gerekiyor. Bu sayfadaki formu doldurmamız gerekecek.

  • Burada yer alan “Etiket” kısmına sitemizin adını yazabiliriz. Eğer birden fazla siteniz varsa sitenizi tanımanızı sağlayacak bir isim seçmek daha iyi olacaktır.
  • “reCaptcha türü” kısmından istediğimiz türü seçerek devam ediyoruz.
  • “Alan adları” kısmı önemli bir alan. Buraya reCaptcha’yı kullanmak istediğimiz sitenin alan adını yazıyoruz.
  • “Sahipler” kısmında kendi Google hesabınız otomatik olarak çıkacaktır. Bunun dışında isterseniz yetkilendirme yapabilirsiniz.

Daha sonra hizmet şartlarınız kabul etmemiz gerekiyor. “Site sahiplerine uyarı gönder” kutucuğunu işaretlemeniz opsiyoneldir. Fakat sitenizdeki şüpheli trafik akışından haber almanız açısından işaretlemeniz önemlidir. Bu işlemlerin ardından “gönder” butonuna tıklayarak kayıt işlemini tamamlıyoruz.

Resimde gördüğünüz sayfada karşımıza anahtarlar çıkacaktır. Bu anahtarları sitemize kuracağımız eklentide kullanacağız.

reCaptcha Eklenti Kurulumu

Bu adımda kaydolduğumuz reCaptcha’yı sitemizde kullanabilmek için gerekli olan eklentiyi yükleyip gerekli ayarlamaları yapacağız. Farklı eklentiler olmasıyla birlikte bu yazımızda “reCaptcha by BestWebSoft” eklentisini kullanacağız.

Eğer bir eklentinin nasıl kurulacağını bilmiyorsanız buraya tıklayarak eklenti kurulumunu gerçekleştirdiğimiz yazıyı okuyabilirsiniz.

Eklenti kurulumunu gerçekleştirip etkinleştirdikten sonra eklentinin ayarlarını yapmamız gerekiyor. Eklenti, ayarlara kolaylıkla ulaşabilmeniz için admin panelinizin sol tarafındaki menüye bir ulaşım butonu ekliyor. Eğer sizde ekli değilse ayarlara ulaşmak için;

Eklentiler  yüklü eklentiler  reCaptcha by BestWebSoft  Settings

yolunu takip ediyoruz.

Bu sayfada yer alan bölümleri aşağıdaki talimatlar doğrultusunda dolduruyoruz.

  • “Site Key” yazan yere aldığımız site anahtarını,
  • “Secret Key” kısmınaysa aldığımız gizli anahtarı yazıyoruz.
  • “reCaptcha Version” bölümünde Google’a kayıt yaptırırken hangisi seçtiysek o versiyonu seçiyoruz.
  • “Enable reCaptcha for” bölümünde de reCaptcha’yı kullanmak istediğimiz yerleri seçiyoruz.
  • “Hide reCaptcha for” kısmındaysa reCaptcha’yı kullanmak istemediğimiz kullanıcıları seçiyoruz.

Bu gerekli ayarlamalardan sonra “Save Changes” butonunu tıklıyoruz.

Bunun dışında reCaptcha’yı kullanmak istediğimiz yazı veya sayfa olursa resimde görünen kısa kod kısmından kodu kopyalayıp ilgili yere yapıştırabiliriz.

Böylelikle wordpress reCaptcha kurulumu işlemini bitirmiş oluyoruz.

You May Also Like
wordpress htaccess nedir
Devamını Oku

WordPress Htaccess nasıl olmalı?

İçindekiler Hide htaccess dosyasına erişim sağlamawordpress htaccess ile yönetici alanını korumakwordpress htaccess ile yapıyı korumak ve düzenlemeler yapmakWordPress…
Wordpress Nedir?
Devamını Oku

WordPress Nedir, Nasıl Kullanılır?

İçindekiler Hide WordPress Nedir?WordPress’in Temel Özellikleri ve AvantajlarıWordPress Hosting HizmetiWordPress ile Web Sitesi Kurmanın SüreciWordPress Temaları ve Eklentileri:…
SEO ve SEM Farkı Nedir? - GNET
Devamını Oku

SEO ve SEM Farkı Nedir?

İçindekiler Hide Hız Açısından SEO ve SEMDoğallık AçısındanMaliyet Açısındanİçerik Kalitesi AçısındanKalıcılık AçısındanSEO ve SEM SeçimiSıkça Sorulan Sorular SEO…
.ai domain uzantısı satın alma
Devamını Oku

.ai Domain Uzantısı Nedir?

İçindekiler Hide .ai domain uzantısı nedir?.ai domain avantajları.ai domain dezavantajları.ai domain ile SEO optimizasyonu.ai domain ve yapay zeka.ai…